retro Rádió apró


Go to content

Újdonságok:

.............................................................................................................................................................................................................

KÖSZÖNTÖM!


Az oldal a régi rádiók bemutatásával foglalkozó felületek, ma már szerencsére egyre népesebb táborának tagja.

Gyűjteményem gerincét az elektroncsöves rádiókból az ötvenes és hatvanas években gyártott készülékek, a tranzisztoros rádiók közül pedig a hatvanas és hetvenes években készült masinák alkotják!
Vannak már ennél régebben készült remekek is a gyűjteményben, de negyvenévesen én inkább a "fiatalabb" készülékekhez vonzódóm, hiszen gyerekkori élményeim meghatározó tárgyai az oldalakon bemutatott egynémely rádió! Kitörölhetetlenül él bennem nagyapám kis Orion néprádiója vagy a későbbi, már sokkal modernebb darabja a Videoton Szimfónia de Luxe.

Gyűjteményem kialakításánál nem csak a márkák motiváltak, (persze azért a magyar rádiók a nyerők) hanem elsősorban grafikusként a készülékek külső megjelenése. Roppant érdekes megfigyelni egy-egy gyártó miképpen vitt végig egy megkezdett design vonalat. Erre nagyon jó példa ha megszemlélünk egy Videoton Disco babyt, Róma de Luxot, Apollót és egy Cleopátrát.


Sajnos, több száz darabos, mindenre kiterjedő kollekciót nem tudok bemutatni illetve felvonultatni az oldalakon, hiszen az újpesti panellakás égre néző emeletének szobácskájában korlátolt a férőhely számukra, de a lehetőségeimhez mérten folyamatosan gyarapítom kis gyűjteményemet, mely most már kibővűl lemezjátszókkal, magnós rádiókkal, hifi készülékekkel is, melyeket folyamatason igyekszem bemutatni.
Itt mondok köszönetet azoknak az embereknek, akiktől ajándékba is kaptam készülékeket.
(Berki Attila, Bókkon Andi, Galambos Mátyás, Lipták Ildikó, Rózsavölgyi Lajos)
Külön megemlítem Nyári Szabolcs gyűjtőtársam önzetlen, baráti segítségét.


Kedves látogató!

Honlapom által remélem, eljön velem egy időutazásra... egy régi-régi világba, hol még a tárgyaknak becsületük volt és féltett, óvott darabként, szinte családtagként várták bekapcsolásukat, hogy sejtelmes skálavilágításuk fényével ragyogják be a sokszor szürke hétköznapokat.

Köszönet minden nagyszerű tervezőnek, mérnöknek, és szorgos munkás kéznek, akik mindezt létre hozták nekünk!


Újpest, 2009

Ódor Zoltán
- grafikus, festő -

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


ÜZENET:


Back to content | Back to main menu